ELNAPOLTÁK AZ ÖTKARIKÁS JÁTÉKOK MEGRENDEZÉSÉT

Tokió - Olimpia 2020 2021

ELNAPOLTÁK AZ ÖTKARIKÁS JÁTÉKOK MEGRENDEZÉSÉT

Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság március legvégére ígérte az idén július 24. és augusztus 9. közötti időre Tokióba tervezett XXXII. Nyári Olimpiai Játékok esetleges elnapolásával kapcsolatos végleges véleményének a kialakítását, a COVID-koronavírus világjárvány agresszív terjeszkedése miatt előállt vészhelyzet miatt a döntést korábbra hozták.

Teljes egyetértésben döntöttek

Ennek értelmében Abe Shinzo japán miniszterelnök pár órával ezelőtt nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze Tokióban, ahol azt közölte: a nemzetközi szervezet és a játékokat rendező japán kormány képviselői, videókonferencián történt megegyezés értelmében úgy döntöttek, hogy egy évvel elhalasztják a tokiói ötkarikás nyári játékokat. Erről az eseményről a világsajtó szinte minden fóruma villámgyorsan beszámolt.

Tokió 2020 – 2021-ben

A Frankfurter Allgemeine Zeitung elektronikus változata idézi Shinzo miniszterelnököt: „Az imént végetért videókonferencián javasoltam a NOB képviselőinek, hogy a játékot egy évvel halasszuk el, és legkésőbb 2021 nyarán rendezzük meg. A NOB képviselőivel ebben a döntésben százszázalékig egyetértettünk.” A 2021-es nyári dátum egyelőre még nem ismert. A miniszterelnök szerint a jövő évi olimpiai játékoknak „bizonyítékként” kell majd szolgálniuk arra, hogy az emberiség képes volt legyőzni a pandémiát.
Yuriko Koike, a Tokió prefektúra kormányzója szerint, a versenyek továbbra is “Tokió 2020” néven futnak majd.
A japán kormányfő hangsúlyozta: a NOB-bal folytatott megbeszélés rendkívül barátságos és konstruktív volt.
„A jelenlegi körülmények között a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által mai napra kiadott információk és pandémiás előrejelzések alapján valószínűsíthető, hogy a játékok idei, tervezett dátuma nem lesz megfelelő időpont a versenyek megrendezésére.”

A FAZ megjegyzi, hogy a játék szervezőinek fenti döntése az újkori olimpiák történetében rendkívüli intézkedésnek számít, hiszen az olimpiai versenyek 124 éves története során eddig egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy békeidőben elhalasztottak volna egy nyári, vagy téli játékot. Hozzáteszi továbbá, hogy a döntés meghozatalát minden bizonnyal az is sürgette, hogy egyre több résztvevő (pl. USA, Kanada, Új-Zéland) közölte, idén a fertőzésveszély miatt semmiképpen sem vesznek részt az olimpiai játékokon.

Messzemenő következmények jöhetnek

Az USA Today a tokiói játékok elhalasztásának tényét példátlan döntésként értékelte, amely összetett és messzemenő következményekkel járhat mind a hatezer már kvalifikált sportoló, mind az edzők és a szponzorok szempontjából. Továbbá az is biztosra vehető, hogy a japán gazdaságot is érzékenyen érinti majd az intézkedés. Feltételezhető – jegyzi meg a lap szerzője -, hogy a várható károkat majd csak hetek, esetleg hónapok múlva tudják felmérni.

Az olimpia elnapolása természetesen a játékokat szorosan követő paralimpiai játékokra is ugyanúgy érvényes.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: print
Print
Megosztás itt: email
Email
X